Restaurare

Termenul de „restaurare dentara” se refera la restabilirea formei anatomice initiale a dintelui avind ca scop functionarea lui eficienta si aspectul estetic corespunzator. Cu alte cuvinte restaurarea este refacerea pina la aspectul si forma initiala a dintelui distrus de carie, tinind cont de culoarea si transparenta lui in alegerea materialului.

Restaurarea dentara nu este un lucru deloc simplu. Medicul stomatolog trebuie sa posede talentul de pictor-restaurator si sa aplice tehnologia speciala de aplicare in straturi a materialului pe dinti, totodata redindui aspectul natural.

Culoarea fiecarui strat este precautata individual si trebuie sa fie identica cu cele ale tesuturilor dure ramase. Obturatia sau restaurarea face un tot intreg cu partea de dinte ramasa. Gingia din jurul restaurarii sau a dintelui obturat ramine sanatoasa fara semne de inflamare, de culoare roz pal.

Se recurge la restaurare daca dintele a fost fracturat, distrus de procesul carios mai mult de 50 %, aparitia cariei secundare cu distructie masiva, flouroza distructiva sau eroziva.

Cu ajutorul echipamentului medical modern si manevre iscusite se realizeaza urmatoarele proceduri de restaurare estetica:

– restaurarea formei si componentei estetice dentare
– corectarea formei restaurarilor vechi
– schimbarea radicala a culorii dintelui.