CE TIP DE PASTA DE DINTI SA IMI ALEG?

                         Cînd ajungi în fața raftului unde sunt pastele de dinți și trebuie să îți alegi una, ori o iei pe cea pe care ai luat-o și data trecută, ori pe cea la care ai văzut ultima dată o reclamă și foarte rar pe cea pe care ți-a recomandat-o medicul dentist. Ultimul caz este cel ideal, dar și atunci trebuie sș știi în funcție de ce criterii să îți alegi pasta de dinți.

Pentru a veni în ajutorul vostru,iată care sunt  tipurile de paste de dinti:

– PASTA DE DINTI PENTRU ALBIRE

                        Aceasta pastă nu albește de fapt dinții, ci îndepărtează petele de pe ei datorită substanțelor abrazive și a chimicalelor. Păstrează nuanța de culoare originală a dinților sau albul obținut în urma unor metode avansate de albire.
                       Este însă necesară o mai mare atenție în ceea ce privește abrazivitatea acestora. Agenții abrazivi duc la iritarea gindiilor și la creșterea gradului de sensibilitate dentară. 

– PASTA DE DINȚI PENTRU CONTROLUL TARTRULUI

                       Această pastă doar previne acumularea tartrului în urma detartrajului, nu îl îndepărtează. Ea împiedică formarea plăcii bacteriene și a cariilor, prin xilitol. Acest zahăr natural are și efect terapeutic vindecînd și prevenind gingivita. Utilizarea prelungită poate duce însă la sensibilitate dentară crescută.

– PASTA DE DINTI PENTRU DINTI SENSIBILI

                 20% din adulți prezintă sensibilitate la nivelul cavității bucale. Pastele de dinți de acest gen creează o barieră împotriva factorilor posibil iritanți care ar ajunge altfel la nervii dinților. Aceste paste se folosesc cînd un pacient a avut o retracție gingivală și a devenit astfel sensibil la rece-cald sau dulce-amar. Ameliorarea se observă după 4-6 săptămîni.

– PASTA DE DINȚI CU FLUOR

                  Întărește smalțul dinților și îi remineralizează luptînd împotriva acizilor din alimente. Copiii și bătrînii o folosesc în special pentru prevenirea cariilor. Însă fluorul este un subiect controversat printre medicii dentiști, aceștia împărțindu-se în două tabere: pro și contra fluor.

– PASTA DE DINȚI PENTRU SĂNĂTATEA GINGIILOR

                Acest tip de pastă de dinți nu poate trata bolile parodontale provocate de placa bacteriană și de tartru, dar poate controla cu ușurință acumularea de placă bacteriană sau prevenirea formării acesteia.

– PASTA DE DINȚI PENTRU FUMĂTORI

               Are mai mulți agenți abrazivi care ajută la îndepărtarea petelor de pe dinți care apar în urma consumului excesiv de nicotină. Nu sunt însă recomandate de medici pentru că pot provoca daune la nivelul smalțului și a țesutului gingival.

– PASTA DE DINȚI PENTRU RESPIRAȚIE PROASPATĂ

              Această pastă de dinți seamănă cu apa de gură. Ea maschează respirația urît mirositoare însă nu putem spune că tratează halena.

– PASTA DE DINTI PENTRU COPII

               Este special concepută pentru a răspunde tuturor nevoilor dezvoltării dentare a unui copil. Trebuie să aibă o concentrație redusă de fluor, un gust plăcut, aspect plăcut și frumos mirositor și să nu aibă zahăr.

– PASTA DE DINȚI CU BICARBONAT DE SODIU

                 Creează un mediu alcalin și împiedică acizii să atace suprafața dinților. Bicarbonatul de sodiu era folosit și pe vremuri, iar acum se preferă această pastă de dinți pentru efectul răcoritor pe care îl produce. Nu este însă indicată folosirea îndelungată a acestui tip de pastă de dinți pentru că poate irita gingia.

Centrul stomatologic NOVADENT  recomandă ca orice tip de pastă de dinți alegeți, încercați să nu folosiți aceeași pastă mult timp și găsiți-vă timp să consultați medicul dentist .