CE ESTE CARIA DENTARA?

Caria dentară este o infecţie bacteriană care duce la demineralizarea, în primă fază, apoi la distrugerea ţesuturilor dure din care este alcătuit dintele. Această distrucţie este rezultatul acţiunii acidului produs din descompunerea, de către bacterii, a resturilor alimentare din cavitatea orală.

Care sunt cauzele apariţiei cariei?

1. Carbohidraţii

Conform unor studii, s-a demonstrat că rolul de bază în dezvoltarea acestei afecţiuni îl au alimentele bogate în zaharuri (dulciurile, băuturile carbogazoase, chipsurile, etc.). Este foarte important de precizat că rolul nociv al acestui factor este strâns legat şi de o igienă orală deficitară.

2. Bacteriile cariogene

Streptococcus mutans, Lactobacilul şi Actinomicetele prezente sub formă de colonii în saliva individului.

 

3. Producerea insuficientă de salivă (xerostomia)

Deoarece saliva diluează şi neutralizează efectul acidului asupra structurilor dure dentare şi pentru că reprezintă un important rezervor de minerale necesar remineralizării dinţilor, producerea insuficientă de salivă reprezintă un factor favorizant al cariei dentare, demn de luat în considerare. Acest deficit de salivă poate fi cauzat de cantitatea scăzută de proteine şi vitamine, de anumite tipuri de medicamente şi tratamente, dar şi de boli sistemice precum diabetul şi cancerul.

Complicaţiile cariei în lipsa unui tratament de specialitate.

fig4

 

Datorită unuia sau, mai frecvent, a combinaţiei dintre factorii descrişi mai sus şi în lipsa unui tratament stomatologic de combatere a evoluţiei cariei, bacteriile cariogene ajung, prin distrugerea ţesuturilor dure, la camera pulpară a dintelui (locul în care se află nervul), unde sub acţiunea bacteriilor de putrefacţie are loc descompunerea pulpei şi migrarea produşilor metabolici bacterieni spre apexul dintelui (vârful rădăcinii), evoluând către osul de susţinere a dintelui. În timp, aceste bacterii pot cauza parodontite apicale acute şi cronice, granuloame, chisturi şi chiar abcese ale feţei. Să le luăm pe rând:

Parodontita apicală acută este o afecţiune simptomatică ce evoluează în 3 stadii:

1. Primul este stadiul endoosos – fază în care durerea este de intensitate foarte mare şi nu cedează la analgezice (algocalmin).

2. În cel de al 2-lea stadiu, subperiostal, durerea scade puţin în intensitate devenind o simplă jenă, evoluând spre-

3. stadiul 3, stadiul submucos, unde prin crearea unei fistule colecţia purulentă de la nivelul apexului drenează în cavitatea bucală.

Pacientul simte durere din ce în ce mai mare, diferită de durerea obişnuită cauzată de carie. Predomină durerea la presiune, atingere, muşcătură. Zona este evitată în masticaţie, iar analgezicele nu funcţionează deloc sau foarte puţin. Deseori predomină durerea iradiată, într-o zonă mult mai mare decât dintele în cauză, pacientul neputând indica exact dintele cauzator. Durerea poate fi resimţită în mai mulţi dinţi, sau în toţi dinţii de pe acea parte, poate acoperi zona urechii, sinusului, ochiului.

Recomandarea noastră fermă este prezentarea cât mai rapidă la medicul stomatolog, cel care vă va efectua tratamentul de urgenţă. Acesta constă de obicei într-un drenaj endodontic, adică realizarea cu freza a unei comunicări cu canalele radiculare, pentru eliminarea presiunii din os. Deasemenea, tot medicul stomatolog este cel care trebuie să vă recomande tratamentul medicamentos, fie el antibiotic sau analgezic. Cu siguranţă nu este indicată automedicaţia, căci riscul complicaţiilor este foarte mare.evolutia-cariei-dentare-550x350

 

Având în vedere cele mai sus menţionate, vă recomandăm prezentarea timpurie în cabinetul stomatologic, din momentul în care simţiţi cea mai mică durere la dulce, rece sau spontan. Rezolvarea unei carii simple este o obturaţie (plombă), ceea ce vă scuteşte de dureri ulterioare foarte mari, de costuri suplimentare şi de tratamente radicale, cum ar fi extragerea dinţilor sau alte operaţii .

Pentru orice nelămurire vă recomandăm o consultaţie la medicul stomatolog cât şi controale anuale obligatorii.